Frenzy Blogja
Frenzy webnaplója: mindennapok Finnországban meg sok más dolog

H1N1   (Finnország)   
Érdekes olvasni az index-en, hogy az influenza ellen a kézfogások és puszik elhagyását javasolják otthon. Errefelé ugyanis ezen nem nagyon szokások, úgyhogy ezügyben tenni sem kell semmit :) Kezdetben persze kicsit furcsa volt, hogy itt nem divatos dolgok ezek, de mára már megszoktam (bár időnként itt is meg otthon is zavarban vagyok az aktuális hely szociális üdvözlési formáival :) )

Kézfogás errefelé nagyon hivatalos dolognak számít: leginkább bemutatkozáskor szokás kezet fogni csak, sima találkozáskor vagy régebbi ismerősökkel szinte alig. A puszi és ölelkezés is teljesen ismeretlen fogalom - vagy majdnem teljesen, de legalábbis mindennapi találkozásokkor eléggé ismeretlen.

Ennek ellenére vannak helyek, ahol itt is be lett tiltva a kézfogás, pl. orvosok vagy irodák/hivatalok, itt általában szokás az ügyféllel/beteggel a kézfogás (ez nem mond ellent a fenti szabálynak, mivel ez a bemutatkozás kategória alá esik). Mond mindenhol ki van írva, hogy elnézést kérnek de az influenzára való tekintettel most nem fognak kezet fogni velünk.

Nálunk a cégnél (ennél az újnál) szintén megjelentek a konyhában meg mosdókban a fertőtlenítőszeres flakonok, amivel lehet a szappanos kézmosáson felül még jobban fertőtleníteni :) Elvileg talán mindenki kap majd kis saját fertőtlenítőszeres üvegcsét is: errefelé hangsúlyozzák a gyakori és alapos kézmosást az influenza elkerülésére.

Aztán majd meglátjuk, lesz-e járvány :)

 

Hozzászólások

Frenzy Re: H1N1
Nem lett belőle semmi komoly, még csak rendes megfázás sem :)
Pali Re: H1N1
Jobbulást kívánok először is és én is remélem, hogy csak sima megfázásod van/volt. :)



U.i.: Szeptember közepe van!!! :)
Re: H1N1
Szerirntem nagyon nem szabad ezt alábecsülni ... egyszer már nagy baj lett ezzel a törzzsel. Egy kis agyalgást olvashattok http://mediblog.elmedoktor.hu/content/h1n1-virus-past témában...
Frenzy Re: H1N1
Ilyet a céges orvostól mondtak, hogy ha enyhe lefolyású, akkor elég a telefon. Ha pedig influenza tüneteid vannak és orvoshoz akarsz menni, akkor telefonálni kell előre nekik (lehetőség szerint), hogy fel tudjanak készülni, elkülöníteni, stb :)

Tegnap este/ma reggel kicsit fáj/szédeleg a fejem meg a hangom is készül elmenni. Remélem csak sima megfázás. :O
Pannóca Re: H1N1
Itt meg azt mondták a hírekben, hogy már nem érdekli őket milyen fajta influenzánk van, ha valaki beteg ne is menjen háziorvoshoz, csak csörögjön rá, pihizzen otthon 3-4 napig, és ha akkor se javul akkor menjen csak dokihoz. (Biztos ennek az is oka, h vírushordozóként ne ólálkodjon emberek között, de ha olyan durva dolog lenne akkor nem lazulnának ennyire.)