Frenzy Blogja
Frenzy webnaplója: mindennapok Finnországban meg sok más dolog

Magyar Fehér Bor   (Finnország)   
A finnek meglehetősen vicces reklámot raktak (megint) az újságba. A kis képre bökve megnézhető nagyobban, sajnos csak mobillal tudtam lefotózni, és hát nem is értem minek a mobilba kamera, mert használhatatlanul sz*r képet produkál (még "vakuval" is) :(

Magyar Fehér Bor

A képen felül az olvasható, hogy Finnország kedvenc bora (Suomen suisituin viini). De ami miatt szerintem nevetséges az egész, hogy hogyan lehet ilyen kiírni, hogy Magyar Fehér Bor? Végül is csak alig néhány fajta van belőle :-)

Ahogy a képen is látható, különösen kedvelt a 3 literes dobozos bor, amiben belül egy zacskó van, és egy mini-borcsap fordítható ki az oldalán, amiből aztán kedvünkre csapolhatjuk a fincsi fehér bort.

 

Hozzászólások

Pali Re: Magyar Fehér Bor
Ez nem ide tartozik, de ajánlom figyelmetekbe...

http://www.youtube.com/watch?v=1bw8X0H1fe4&feature=related

:D :D :D
Frenzy Re: Magyar Fehér Bor
Razide, nem feltétlenül értem az eredeti kérdést (mennyire van jelen a magyarság)? Ha nem arra válaszolnék ami érdekel, akkor szólj :)

Valakik errefelé ismerik, mi a magyar szó jelentése, ők általában tisztában vannak azzal is, hogy rokon nyelvekről van szó. De a tankönyves dologban lehet valami (mármint, hogy kiszedték), mert nemrég beszéltem egy fiatalabb csajjal, akinek fogalma sem volt róla, hogy van nyelvi rokonság.

Szerencsére manapság már ritkábban kell erre a kédésre válaszoljak, mert korábban állandóan azt kérdezték tőlem, hogy "úgy hallották rokon nyelvek, és tényleg? és hasonlít? és stb?", amire egyszer érdekes válaszolni, de 10x már unalmas :P

De persze itt is van finn magyar baráti kör meg ilyenek. Szóval talán valamennyire jelen van. Tény, hogy nekünk is iskolában tanították ezt a dolgot otthon, ha itt már nem teszik, akkor nem csodálom, hogy kezd elfelejtődni.

Tegnap amúgy szerepjátékon szóba került zene kapcsán egy érdekes finn muzsikafajta: a Humppa. Az én füleimnek elég szörnyűséges, és úgy tűnik azoknak is, akikkel játszunk. Ilyen gyorsabb tánc zene, harmonikával stb. Aztán, hogy közös pontra jussunk én meg mutattam nekik magyar "lakodalmas" zenét, vagy minek hívják az olyat (spotify rulz). És arra a véleményre jutottunk, hogy a kettő elég közel áll egymáshoz, hangzásban, dallamban, stb. Sőt, egyikőjük megállapította, hogy ha távolról hallgatja a magyar verziót, akkor még szinte azt hihetné, hogy a finn humppa zenét hallja. Ami persze nem meglepő, mivel a két nyelv hanglejtése elég hasonló.

Amúgy mit érteszt vízfejű egyetemi tanszéken?
Norfren Re: Magyar Fehér Bor
Ó, ez nem olyan új dolog. Nagyon régen van Finnországban "magyar fehér bor". Gondolom, ez most egy újabb reinkarnációja lehet. Az egyik legolcsóbb bor volt arrafelé, hasonlóan a valahai Egri Bikavérhez, tipikusan egyetemi hallgatók által fogyasztott itóka.
Pali Re: Magyar Fehér Bor
:) Ez jó.
De mondjuk engem is érdekel, hogy a Finn közéletben mennyire van jelen a magyarság?
:)
Razide Re: Magyar Fehér Bor
Nahát, pedig a finneknél már tíz éve kiszedték a tankönyvekből a finnugor elméletet, csak nálunk van ilyen vízfejű egyetemi tanszék. Egyébként a finn közéletben mennyire van jelen a magyarság?
Pannóca Re: Magyar Fehér Bor
Dobozos bor :D