Frenzy Blogja
Frenzy webnaplója: mindennapok Finnországban meg sok más dolog

MSI Wind   (CubeHead)   
Felmerült hirtelen néhány kérdés az előző blog bejegyzésben, hogy milyen UMPCt használok. :) Mivel túl hosszú lett a válasz, inkább csináltam belőle egy külön bejegyzést.

Szóval milyen UMPCt is használok én, miért, hogyan, stb.

MSI Wind U100, tavaly október óta szórakoztatom magam vele. Valahol neten olvastam, hogy ez így a "fő" notebook melletti kiegészítésnek megfelelő, és ezzel egyet is értek. Leginkább egy játékszer kockafejeknek :)

Bár Windows XP-t adtak hozzá, attól gyorsan megszabadultam - nem szeretem, lassúnak érzem. Nem beszélve arról, hogy XP alatt a legrosszabb az akkuidő. Így már a kezdektől fogva Windows Vista futott rajta, aztán Windows 7 Beta most pedig Windows 7 RC (május 1 óta, amióta MSDNen elérhető lett). Bár csak 1Gb RAM van benne, sosem volt bajom vele, hogy lassú lenne vagy ne tudnám úgy használni, ahogy szeretném. Visual Studiot (Express és rendes verziót) és SQL Servert is futtatok rajta (webszerveként is használtam már). Office természetesen szintén fut rajta, de itt megintcsak a képernyő mérete néha zavaró - de ettől függetlenül ha író lennék, biztos szívesen írnék rajta :)

Kérdés volt, látszik-e rajta a blogom rendesen. A képernyője 1024x600, vagyis nem túl nagy. A blogom is jól látszik rajta, szerintem párszor már írtam is róla bejegyzést. Általában nincs baj a weboldalakkal rajta.

A gépelés kis megszokást igényel, mivel nem 100%-os a billentyűzete (vagyis kisebbek a gombok mint egy normális billentyűzeten).

Elsősorban szerepjáték alatt használtam újabban, de csak ha játszom - ha játékot vezetek akkor jobb a rendes notebook. De pl. tavaly TechEd-re is ezt vittem, mert minimalizálni akartam a csomagom méretét. Tegnapi céges oktatásra is ezt vittem, megintcsak a méret miatt (csak PDFeket kellett vele nézegetni az oktatáson). Netezni, mozit nézni, fejleszteni rajta lehet, bár a kis képernyő miatt néha nehézkés. Zenehallgatásra is jó, bár csak arra elég nagy luxus lenne :) Használtam már arra is, hogy fotókat megnézni rajta fotózás után egyből - ha elmegyek fotózni akkor egy UMPCt magammal vinni könnyebb mint egy teljes méretű notebookot.

A proci persze nem visel el mindent (Intel Atom, 1.6Ghz). Így pl. digitális TV tuner nem tudta dekódolni a TV adást rajta, szaggatott, nem működött. Mivel DVD meghajtó nincs benne, DVD filmmel nem teszteltem, de DivX/Xvid mozik futnak rajta.

 

Hozzászólások

Pali Re: MSI Wind
Frenzy!

Úgy gondolom, hogy én voltam az egyik (első) emberke, aki kérdezett az UMPC-dről. Végig olvastam és úgy gondoltam, hogy illene köszönetet mondanom a részletes leírásért illetve külön bejegyzéséért! :)
Köszönöm! :D
Frenzy Re: MSI Wind
Verkkokauppaban nyomkodtam tavaly egy 7 colos eeePC-t, de nekem az túl kicsi volt. A 8.9 colos már éppen-éppen jó lenne, de ebben a 10 colos méretben találtam meg azt, ami nekem kell (vagy inkább megfelel). Ha ennél kisebbre van szükségem, akkor ott a telefon.

De szóval ha ilyesmin töröd a fejed MrW, akkor ha csak teheted próbáld ki amit kinéztél, mielőtt megvennéd - bár ez néha nehéz bír lenni. De hiába a netes reviewk meg minden, ezeknél a méreteknél már szerintem az egyéni preferenciák sokkal jobban közrejátszanak mint a nagyobb gépek esetében.

Teljesítményben akkora eltérések szerintem nincsenek (legalábbis a hasonló konfigurációk között), úgyhogy marad a használhatóság.
MrWallace Re: MSI Wind
Ok, akkor én MID-re gondoltam olyan 7col körüli képernyővel. Lehetőleg éritőképernyővel, usb és vga portokkal.
Frenzy Re: MSI Wind
Akkor szerinted mi a különbség a netbook és az UMPC között? :) Szerintem eléggé összemosódott fogalmak.

Ha megnézed az alábbi linket:

UMPCPortal

Itt az összes emlegetett gép megtalálható :)
MrWallace Re: MSI Wind
Subnotebook az pont a 12-es. A wind inkább netbook.
Pannóca Re: MSI Wind
Ja, ez subnotebook.
Én is gondolkodtam kis eee pc-n, de rájöttem,h a 12 colos azért kell...
MrWallace Re: MSI Wind
Köszi az információkat, de én másra gondoltam UMPC alatt. Samsung Q1 vagy Asus R2H és társai.
Re: MSI Wind
Nalam linuxos EeePC fut, semmi bajom nincs vele :) - sajnos meg a regi szeria, az Atom elotti. XP-set eleve nem szerettem volna venni... (Mellesleg XP-n - jelenleg - nem latom a bejegyzesed tetejet! Linuxon semmi baja.)
Netezesre, alapszintu jatekra hasznalom (OpenTTDX), fenykeprendezesre, neha filmnezesre, es annyi irodai munkara, amire otthon szuksege lehet egy embernek. Es nem csak otthon, mert azert ezt vettem, hogy egy kiloban velem legyen 'minden'. Amugy inkabb az asztali gepek hive vagyok. Ha lehetett volna kapni akor, amikor ezt vettem, valoszinuleg a Windet veszem en is - de kb. egy eve meg nem volt kaphato.
:)