Frenzy Blogja
Frenzy webnaplója: mindennapok Finnországban meg sok más dolog

Hogyan lopjunk képeket IE8cal?   (CubeHead)   
Az előbb nézegettem netes galériában képeket, és el akartam menteni egyet közülük. Persze az idóta JavaScript alapú software ezt nem teszi lehetővé.

Biztos mindenki látott már ilyen albumot. A thumbnailre klikkelve kinyílik egy ablak középen, benne a kép. Na nem igazi ablak, csak egy külön DIV vagy hasonló JavaScriptből elindított megoldás. Ha a kép bal oldalára klikkelsz, az előző kép jön, ha a jobb oldalára, a következő. Jobb gombbal pedig nem lehet a képet elérni/elmenteni

Időnként alul van egy kb 5 pixel magas sáv, ahol jobb gombbal elmenthető a kép, de nem mindig működik ez a megoldás.

IE8-cal a probléma pillanatok alatt megoldható (bár kicsi HTML ismeret nem árt hozzá). A dolog működik Firefox dev toolbarral is azt hiszem.

Első lépésben a képet be kell hívni a böngészőbe. A kis képre bökve megnyílik a nagyobb képnézet. Ezután F12-vel lehet a fejlesztői eszközöket bekapcsolni - ez egy külön ablakban jelenik meg. A Select Element by Click (Ctrl + B) funkciót kell aktiválni (a toolbaron az első ikon). Amikor ez aktív, ahogy az egeret mozgatjuk a különböző HTML részek be lesznek keretezve, így választhatjuk ki azt, ami minket érdekel. Mozgassuk az egeret amíg megtaláljuk a kép valamely fentebbi elemét - pl. az ablakot amiben van, vagy annak egy belső részét, keretet, stb, majd klikk.

Megjelenik a HTML dokumentum térkép, fa formában, ahol már csak ki kell nyitni a megfelelő img taget, és voilá, ott van a link közvetlenül a képre. Az előbbi kiválasztásnál bökhetünk a klikkelhető négyzetekre is, akkor nyilván nem lefelé (mélyebbre) hanem felfelé kell mozogni a HTML fában.

Mivel ez a nézet nem a HTML forrásnak megfelelő (mint a View Source), hanem a valós időben történő dinamikus HTML térképet tartalmazza, ezért JavaScript turpissággal sem lehet túljárni az eszén - mivel a kép címét valamikor muszáj beírni a böngésző memóriájába.

Képlopás másik lehetősége: a Fiddleres megoldás is működik, de ez talán egyszerűbb és gyorsabb :-)

IE7hez letölthető az Internet Explorer Developer Toolbar, ott is hasonló módszerrel járhatunk el.

Bár sokszor kibányászható a kép címe a forrásból is, talán egyszerűbb néhány kattintással megkeresni a címet, mintsem HTML és JavaScript forrásban nézelődni.

 

Hozzászólások

Frenzy Re: Hogyan lopjunk képeket IE8cal?
Megnéztem jobban ezt a galériát azután amit Razide írt, és valóban, a galériá működik JavaScript nélkül is, és olyankor szépen megnézhetők a képek. Aljasság :)
Razide Re: Hogyan lopjunk képeket IE8cal?
Lightbox, Slimbox, Shadowbox JS szokott ilyen lenni. Egyébként az a leghatékonyabb megoldás, hogy a thumbnailre jobb klikk, cél mentése másként. Persze van, amikor a jobb klikkre is megnyílik a kép, vagy egy másik script beszól, hogy itt nincs jobbklikkes hekkelés. Ilyenkor megnyitom a nagy képet, és ha befér a képernyőmbe, Prt sc gombbal vágólapra helyezem a képernyő tartalmát, és egy képszerkesztőt megnyitok (IrfanView is jó, ráadásul ingyenes), ott új kép, és CTRL+V. A képet megvágod, elmented. Ha sok képről van szó, és jó lenne gyorsan lementegetni, akkor Firefox + Noscript kieg, és egyszerűen jobb klikkel mentegetsz.
Re: Hogyan lopjunk képeket IE8cal?
Ha valahol ennyire bonyolítják a dolgot, ott általában nem éri meg a belefeccölt energiát az egész.