Frenzy Blogja
Frenzy webnaplója: mindennapok Finnországban meg sok más dolog

Vizitdíj meg orvosi ellátás meg ilyesmi   (Érdekes)   
Ha már én is beteg vagyok, akkor némi betegséghez kapcsolódó dolog. Megjelent az indexen egy írás a vizitdíjról:

A vizitdíj eredménye, és a vizitdíj ára

Aki esetleg korábban nem olvasta volna (mert mintha itt írtam már volna róla), Finnországban is van vizitdíj, 11 euró, évente maximum 3x kérik be: ha 1 éven belül 3x kifizeted, 1 évig utána ingyen van az orvos. És nem neked kell visszaigényelni, központilag van nyilvántartva ki hányszor fizetett.

Igaz, itt nem is az én bruttó fizetésemből közvetlenül vonnak le egészségügyi hozzájárulást (de azt hiszem a cégek azért fizetnek a dolgozóik után ilyesmit). Ugyanakkor infó cégek legalábbis fogorvos kivételével mindent állnak, magánorvosnál.

A rendes orvosoknál (tehát nem magánorvos) amúgy iszonyatos sorbanállások vannak. Például fogorvoshoz is több hónap. Ki ki eldöntheti, hogy kifizeti a kis összeget az állami ellátásban vagy fizet nagyon sokat magánorvosnak, és akkor azonnal kezelik és fogadják, nincs sorbanállás (hasonló sorok vannak műtétekhez is). Nekem is van olyan ismerősöm, aki a gyerekeit magánorvoshoz járatja: egyrészt nem akar sorbanállni, másrészt mint mondja, a magánorvos színvonala is magasabb (ő maga pedig élvezi a fentebbi infó cégek nyújtotta előnyöket).

 

Hozzászólások

Még nem érkezett egyetlen hozzászólás sem.