Frenzy Blogja
Frenzy webnaplója: mindennapok Finnországban meg sok más dolog

Leopard (Mac) vs Vista (Windows) vs Ubuntu (Linux)   (CubeHead)   
Ritkán olvasok operációs rendszereket értékelő és főleg összehasonlító és vélemény kimondó cikkeket, de az index.hu-n ma talált írás rendkívül érdekesnek bizonyult, és kívételesen elejétől a végéig elolvastam, és ajánlom főleg a CubeHead-eknek ;)

Az alábbi linkre kattintva olvasható:
Operációs rendszerek harca - Mac OS Leopard vs. Ubuntu Linux vs. Windows Vista

Elolvasás utánra:

Még hozzáteszem, hogy Mac-et már nekem is dícsérték sok felől, és én is kattintgattam már benne próbából kicsit. De engem már csak a munkám is a Windowsokhoz és a hozzájuk kapcsolódo technológiákhoz köt, és emiatt igazából nem is teljesen naív felhasználóként állok az opercációs rendszer választáshoz: a Windows ami a céljaimnak legjobban megfelel. Ezért is nem szeretem az összehasonlításokat (tisztelet a kívételnek, mint pl. most). Meg azért, mert mindig a Linuxot magasztalják :P

Ja még hozzáteszem, hogy nem kérek flame-t kommentekbe, hogy melyik oprendszer a legjobb :D Köszi.

 

Hozzászólások

Frenzy Re: Leopard (Mac) vs Vista (Windows) vs Ubuntu (Linux)
Nem tudom, olvassa-e még valaki az oldalamat, főleg amióta beszüntettem a frissítéseket. Az eredeti leírás óta azért nekem is változtak a dolgok. Bár munkában továbbra is csak Windowst használok, itthon most Windows 7-et és Mac OS-t használok felváltva. Mac OS-re iOS programozás miatt van szükség :)

Szerintem mindenki szabadon azt használhat, amire szüksége van, amit ismer, amire lehetősége van. Ha valaki elégedett a Linux-szal, kiszolgálja az igényeit, miért ne használhatná. Ugyanez igaz a többi oprendszerre is. Szerintem a dolog akkor romlik el, amikor valaki arról akarja meggyőzni a másikat, hogy amit ő használ, az mennyivel jobb már, és milyen buta mindenki más, aki ezt nem látja be :)

Azzal azért kijavítanálak, hogy az OS X az nem Linux. Unix alapokon nyugszik, valamint egyes részei FreeBSD és NetBSDből valók. Tény, hogy Linux ismeretekkel ha megnyitsz egy konzolt, jól elboldogulsz Mac OS X alatt, de ettől még nem Linux alapú :-) Ugyebár a Linux is Unix mintára készül(t) ... bővebben amúgy itt: OS X
Bimikro Re: Leopard (Mac) vs Vista (Windows) vs Ubuntu (Linux)
Kedves Frenzy!

Lehet, kicsit későn olvastam el a cikket, mégis hozzászólok. Hátha olvassa még valaki. Tetszett a feladatok összeállítása, olyan hétköznapi felhasználónak való. Végre az egyszerű felhasználó került előtérbe, nem a felesleges okoskodás, az "informatikus szleng".
Négy éve csak Linuxot használok. No nem azért, mert meg vagyok győződve arról, hogy ez a legjobb. Nem. Ám ez a legolcsóbb. A Windows és a Mac OS mögött komoly programozói gárda van. Ennek megfelelően szép összegeket lehet kifizetni a megfelelő rendszerekért. Komoly és jól felkészült gárda van a Linux mögött is (a Mac OS is Linux) ám sikerült elérni azt, hogy a hétköznapi felhasználók sikeresen vegyenek rész a fejlesztésbe. Ingyen, hatalmas lelkesedéssel. Minden kérdésemre azonnal találtam választ a net-en. A hozzászólók közt volt valaki aki azt írta "a windows-ról Linuxra átállni azért volt nehéz, mert sok felesleges dolgot el kellett felejteni". Ezt éltem át én is. Ma már csak mosolygok, mikor töredezettségmentesítésről, meghajtók letöltéséről, vírusírtásról, feltört programokról hallok és nyugodtan használom a GPL (licensz) nyújtotta lehetőségeket. Ha lenne pénzem, időm, talán én is Windows-t vagy Mac OS-t használnék. Nincs, így egy nyugogt Linux felhasználó vagyok.
Re: Leopard (Mac) vs Vista (Windows) vs Ubuntu (Linux)
A flééém a legjobb oprencer! :-P