Frenzy Blogja
Frenzy webnaplója: mindennapok Finnországban meg sok más dolog

Virtual PC vs VMware   (CubeHead)   
Tegnap a munkahelyemen is virtuális gép telepítésével foglalkoztam, de már korábbról is használtam ilyet. A munkahelyi gépemen egy Microsoft Virtual PC-vel futó virtuális gépbe virtuális Windows XP-t telepítetem. Eredeti célja tesztelés volt (IE6 tesztelés, mivel a fizikai gépemen IE7 van már). De később rákerült pl. chatprogram. Ugyancsak ezen a virtuális gépen tartok olyan dolgokat, amik nem a munkához köthetőek. A rendszer jól működött, egy-két apróságot leszámítva, aztán ma végleg felmondta a szolgálatot.

Kezdetben a billentyűzettel volt baj: csak kis késéssel lehetett a virtuális gépben használni, illetve összekevert két billentyűt (az egyikből kettő lett, a másik pedig eltűnt - így pl. magyar billentyűzeten nem tudtam é betűt vagy ö betűt leütni, mikor melyiket, viszont akár két külön helyről is beüthettem a 0 - nulla - számjegyet. Fantastic :-P ).

Sokáig kerestem megoldást erre a problémára, de úgy tűnt nincs rá. Új verzió nem érkezett a Virtual PCből (Virtual PC 2007 van használatban ... vagyis volt), newsgroupon, neten nem találtam ilyen jelleggű problémát. Időközben fizikai gépet cseréltem, újraraktam és ugyanaz a probléma volt.

A tegnapi virtuális gép telepítés VMware-el történt, mert a cégnél az van használatban. Egészen konkrétan VMware Workstation verzióval. Ez a fizetős verziójuk, amivel csinálni is lehet virtuális gépet. Van egy ingyenes verzió, VMware Player, de ezzel csak létező gépet lehet elindítani, létrehozni újat nem. (A Virtual PC amúgy teljesen ingyenes). VMware-ben semmilyen probléma nincs a billentyűzettel.

Úgyhogy megpróbáltam megszerelni a Virtual PC image-t, aminek az lett a következménye, hogy a billentyűzet és egér egyáltalán nem működött benne. Innentől kezdve aztán bármit csináltam vele, nem volt hajlandó működni, se virtuális se fizikai reboot után. Mivel input eszközök nélkül használhatatlan, így végül elegem lett belőle és megszabadultam a Virtual PCtől. Most VMwareben fut a saját image-m (ha már egyszer a cégnek van legális VMware verziója ;-) ). Amúgy is sokoldalúbbnak, robosztusabbnak tűnik a VMware. Csak nem támogat (legalábbis ez a verziója) wide monitorokat, bár állítólag meg lehet bütykölni. Majd egyszer azt is ki kell próbálni. :-)

 

Hozzászólások

Még nem érkezett egyetlen hozzászólás sem.