Frenzy Blogja
Frenzy webnaplója: mindennapok Finnországban meg sok más dolog

Ópenszósz   (CubeHead)   
Egy open source projekt honlapján a fórumokon valaki kérdezte, hogy hova küldhet bugjelentést, ha talált valamit, ami nem működik. A válasz rá ez volt (lefordíva):

"Ha találtál egy bugot vagy szeretnél valami újat akkor küldj egy patchet/javítást."

Tehát: csináld meg magad, javítsd ki magad.

Pont ez a hozzáállás ami nekem nem tetszik az ópenszósznál. Tök jó, hogy a program forráskódja hozzáférhető. De a legtöbb felhasználó (köztük én is általában) használni szeretné nem pedig a forrást olvasgatni. Tehát:

1) Baromira nem érdekel senkit, hogy milyen fordítók/libek kellenek hozzá, honnan szedhető le a tök jó forrása (ha már egyszer open) ... én egy futtatható állományt akarok, amit használhatok egyből.

2) Ha hibát talál valaki nem jelenti azt, hogy az illető profi kóder, aki képes ki is javítani a hibát.

Nagyon sokszor ez a mentalitás - legalábbis én így érzem. Főleg az első. Sok program van, hogy "kegyelemből" valaki felrak egy fordítást belőle, de sokszor vadászni kell rá. Ha ugyanis google-ban rákeresek a programra, akkor a honlapjukon csak a forrás férhető hozzá. Olyan ez, mintha bemennék az autókereskedésbe, de igazából csak tervrajzokat árulnának, és a kocsit nekem kéne összeszerelni. Köszönöm de nem.

Szerencsére sokan (és egyre többen) felismerik az ellenkezőjét, és csinálnak rendes, futtatható verziót a programból. Ha pedig még telepítő nélküli .ZIP változat is van, akkor már nagyon szeretem is őket :-)

 

Hozzászólások

Re: Ópenszósz
A MS elkezdte csesztetni az OS közösséget, hogy a cuccaikban elég sok MS szabadalmat sértenek meg, mire Linus Tuxedo (tom, hogy nem ez a neve :-P) beszólt, hogy ha belenézhetnének az MS forrásaiba, akkor tuti ott is lenne mit találni.
Hja kérem! Nem véletlen, hogy az MS nem szabad forráskódú. Tuxedo úrnak sem volt kötelező azt választania...