Frenzy Blogja
Frenzy webnaplója: mindennapok Finnországban meg sok más dolog

Repülés - megszakítva   (Repülő)   
Vasárnap repültem volna típust a dízel Cessna 172-be (amibe Jet A-1 üzemanyagot kell tankolni - vagyis kerozint -, és ezt sosem hiszik el elsőre - lásd alább még). Fel is szálltunk rendesen, nem is volt gond, néhány manőver, semmi extra. A volt oktatóm sem feszegette túlzottan, hogy minden manővert végigpróbáljunk megint (főleg, hogy már az oktatásom alatt is lerepültem ezeket ezzel a géppel, csak akkor végül is típus bejegyzés nem lett belőle).

Aztán történt azonban, hogy az elektromos rendszert ellenőrző egyik kis lámpánk sárgán kezdett el égni. Ezt azt jelentette, hogy az akkuból fogy az áram, és nem töltődik (vagy másképpen mondva alternator hibánk van).

A korábbi 152-eshez képest a 172-es nagyobb, de ezen felül ez a 172-es egy kicsit módosított változat. Ugyanis nem csak, hogy ki van cserélve benne a motor egy olyanra, ami nem avgas-sal megy, de teljesen elektronikusan vezérelt is. Ennek megfelelően sokkal kevesebb kar/fogantyú van benne, viszont cserébe a motort vezérlő rendszernek áramra van szüksége. Míg a "hagyományos" repülő motor áram nélkül is működik, ez a verzió nem. És bár akkuról is elmuzsikál egy darabig, ha az áram elfogy, a motor leáll. (aggódok kedvéért: két független irányító rendszer van benne, ha az egyik meghibásodik, van egy másik, tartalék).

Úgyhogy a típusrepülést megszakítva inkább a leszállás mellett voksoltunk. Most meg várni kell az új alternatorra. :-(

A fent már említett kerozin dolog ... bár itt Malmiban már ismerik a gépet, ha máshová repül vele valaki, mindig baj van belőle, hogy az üzemanyagos emberkék nem hiszik el, hogy ebbe a gépbe kerozin kell. Valakiktől (azt hiszem amikor Svédországban jártak) írásban kérték, hogy jelentse ki, valóban Jet A-1-t kér, és vállalja a felelősséget.


 

Hozzászólások

Még nem érkezett egyetlen hozzászólás sem.