Frenzy Blogja
Frenzy webnaplója: mindennapok Finnországban meg sok más dolog

Sok hó, csúszkálás, meg linux   (CubeHead)   
Tegnap ismét voltam futni, úgy tűnik talán sikerül rendszeresebbé tenni, nem beszélve arról, mennyivel jobb utána.

Éjjel esett a hó megint, sokat. Reggelre el sem lett takaríva mindenhonnan (ma meg jön még több), úgyhogy reggel amikor kocsikáztam ide Pasilába kicsit csúszkálás volt (megtörténtek az év első enyhe farolásai). Sőt, amikor fordultam be parkolóba még az ABS is "megrugdosott" kicsit :-) A hőmérséklet elviselhetőbb mértékre kúszott (-2).

Az index.hu-n megjelent egy cikk , amelyben a Linux eljövetelét jósolják. Már megint, tegyük hozzá, hiszen oly kedves téma ez nekem is, meg Pheelnek is (Pheel: hányszor is volt már a Linux éve? ;-))

Én továbbra sem látok nagy fantáziát benne - amikor néhány hónapig volt szerencsém linuxot programozni, abból vonok le tapasztalatot még mindig, ez pedig, hogy nem valami átgondolt és szép APIja van. Fejlesztő eszközök terén sem maradéktalan az örömöm, az API dokumentációja pedig ... hát, enyhén szólva hagy maga után kivánnivalót. Nem beszélve arról, hogy ilyen "összedobált" jellege van (SZVSZ) az egésznek. De hát így is fejlesztik ... sokan, mindenfélét (tisztelet a kevés kivételes projeknek, magát a linux kernelt is beleértve).

Ráadásul ahogyan a cikk is írja, vannak eltérések az egyes verziók között ... én inkább úgy mondanám, hogy túl nagy az összevisszaság. Persze a megrögzött hívek azt mondják, a változatosság szabadság, de egy egységes ablakozófelület API (merthogy azokból van ugye vagy 1000 féle, a két legnagyobb riválist nem is említve) talán sokat segítene. Nem az, hogy ehhez a programhoz ilyen toolkit kell, ahhoz olyan, stb.

Nem beszélve arról, hogy amikor én grafikus Linuxot használok, mindig olyan "döcögős" érzésem van (igen, még ma is!!). Nehéz máshogyan leírni ezt, de örömmel hallottam hogy egy *nix-hez közelebb álló ismerősöm is ilyen véleménnyel volt erről. Ugyanakkor nemrégiben kipróbáltam MacOS-t (ami szintén Unix alapú), és annak csodálatos felülete van. Hiába, nem ilyen gányolt ópenszósz :-P

Továbbra is az a véleményem, hogy servernek tökéletes (ha nem nekem kell adminisztrálni persze :-P), de nem látom (még csak közeledni sem) hogy desktop rendszerként bármikor is használni szeretném.

 

Hozzászólások

Frenzy Re: Sok hó, csúszkálás, meg linux
A jelszavak durva dolgok. Én is kértem nemrég, hogy küldjenek nekem (cégnél) két konfig filet az élesben futó szerverekről (mivel én közvetlen nem férek hozzá azokhoz), és az egyikben persze sikeresen benne hagyta pl. az adatbázisszerver jelszavát az illető. :-)
Re: Sok hó, csúszkálás, meg linux
A Linux éve? 1999 és 2003 között az összes év. Azóta kis szünet, mert egyik jóslat sem jött be, de majd 2007! Talán 2008 vagy 2009 vagy 2010, esetleg 2014? Ki tudja? Addigra talán elérik a WinXP használati élményét. Nem nehéz szerintem. :)
MrWallace Re: Sok hó, csúszkálás, meg linux
Szervernek tökéletes, ha nem gondolja azt a rendszergazdád, hogy ő majd szépen összeklikkolja a konfigot valami grafikus felületen. (Így tudtuk meg az egyik jelszavát mert a klikkoló program belementette egy szöveges fileba.)