Frenzy Blogja
Frenzy webnaplója: mindennapok Finnországban meg sok más dolog

Lassan karácsony meg mindenféle más dolog   (Finnország)   
Lassan de biztosan közeledik a karácsony. Errefelé a boltok dugig vannak emberekkel, hétvégén nem érdemes nekivágni egy ilyen kalandnak. Szerencsére már minden ajándékot sikerült beszereznem, még bőröndhely függvényében egy-két kérés teljesítésére nyílik max lehetőség.

Hétvégén (konkrétan vasárnap) végre talán megérkeznek a fagyok. Miután már egy hónapja nem volt 0 alatt a hőmérő higanyszála. Nem a hideg hiányzik, hanem ez a nedves esős idő, ami már unalmas. Főleg, hogy gyakorlatilag szeptember óta ez megy, alig néhányszor volt csak megszakítva néhány napra. De most talán jövő hét elején hó is lesz. Kis karácsonyi hangulat :-)

A munkahelyen továbbra is rengeteg meló van. A saját munkám pedig nagyon nem halad, mivel állandóan valami zavaró tényező lép fel, és nincs igazán lehetőség elmerülni benne, vagy rákoncentrálni. Erről hosszasan chateltem is most az egyik munkatársammal - ő is otthon, én is otthon (szóval kötetlenül). Ő talán az egyedüli munkatársam, akivel mindenféle dologról el lehet diskurálni (nem is csoda, mivel rajong a repülésért, és ejtőernyőzik) :-) Úgy értem, másokkal nem igazán szoktam munkahelyi témákról beszélni (mármint a miértekről, gondokról, bajokról, fizetésekről és egyéb dolgokról). Bár a (munkahelyi) szobatársammal is néha szóbakerülnek dolgok, azért közelsem ilyen mélyen.

Aki egyébként olyasmin töri a fejét, hogy külföldön keres munkát, a finn lapok a napokban azt írták, hogy a már most is jelen lévő munkaerőhiány csak fokozódni fog a jövőben. Külföldről nem érkezik elegendő szakképzett munkaerő, itt pedig többen mennek nyugdíjba, mint amennyien munkába állnak. Habár gondolom ez nem egyedi probléma, aki esetleg gondolt arra, hogy idejöjjön, annak ez azt jelenti, hogy lehetőségekből talán nem lesz hiány :-)

Újabb árösszehasonlítást sikerült ma csinálnom Finnország és Magyarország között. Úgy tűnik az áram itt olcsóbb, mint otthon. Így tehát az efféle "szolgáltatások" közül már a telefon/mobiltelefon és áram is itt olcsóbb.

Mondjuk egyre nehezebb helyzetben vagyok, amikor megkérdezik tőlem, hogy milyen olcsó vagy drága Magyarország. Tekintve, hogy lassan már három éve nem forintban költekezem, egyre kevésbé vagyok képben az otthoni árakat illetően. Amikor novemberben otthon voltam, már visszafelé kellett számoljam az árakat: forintról euróba. Mert a forint árak nem igazán mondtak nekem semmit, hogy az most drága vagy olcsó. Nem volt mihez mérni, mihez hasonlítani. Meg aztán mivel euróban fizetnek, ahhoz érdemes mérni az árakat.

Visszatérve az ünnepekre. A szilveszter ezúttal is buliba fog torkollni, és az előző évekhez hasonlóan megintcsak Pheel is jelen lesz. Azért remélem nem lesz végzetes kockulás a vége :-) Buliból lesz más is a vakációm idején, már-már tradiciószerűen Tankcsapda koncert látogatást is terveztünk Gab007-el meg talán ismét kölcsönkapjuk Bravo-t (hiába a férj/apuka emberek nem mindig jöhetnek gondtalanul bulizni :-P)


 

Hozzászólások

Még nem érkezett egyetlen hozzászólás sem.