Frenzy Blogja
Frenzy webnaplója: mindennapok Finnországban meg sok más dolog

Webdesign: elégtelen   (CubeHead)   
Már régóta figyelek egy új trendet. Amikor olyan weblapot ír az illető, hogy a tartalom középen van, egy függőleges oszlopban, és két szélen meg a nagy semmi. Ma is találtam egy ilyen blog oldalt. A középső tartalmi rész nem dinamikusan nő (hogy pl. 75%-a legyen az oldalnak vagy ilyesmi) hanem fix. Például 640 pixel. Vagy kevesebb. Mert úgy jól néz ki pl. 800x600-ban.

De nagyobb felbontásban nevetséges (és nem hiszem hogy én használok csak 1280 vagy 1400 vagy mégtöbb pixel széles módokat).

Az előbb említett blog nálam pl. a képernyő egyharmadát tölti ki, a többi a széle (tehát kétharmad csak üres semmi két oldalt!). Webdesign? Egy kicsit azért lehetne gondolkozni, hogy hogyan csinálunk weblapot. Hiába csiri viri csodaszép grafika, ha a képernyő kétharmada üres, az ronda és kész (IMHO). Amikor ezt még megfejelik az abszolút betűmérettel (amit régebbi IE-ben növelni sem lehet ezáltal), hát az már tényleg a szívem csücske :-)

Ami vígasztal, hogy az ilyen weblapokat "élvezet" az IE7 zoom módjában nézni, amikor jobban betölti a képernyőt.

Nem állítom hogy én tökéletes oldalakat készítek, de azért igyekszem. Ha valaki más véleményen van, írjon kommentet :-)

 

Hozzászólások

Frenzy Re: Webdesign: elégtelen
File, a tieddel semmi bajom. Egyrészt a tiéd 50% kitöltésű (legalábbis itt :), nem 33% meg kevesebb. Másrészt a te üres részeden nincs design, csak üres. Harmadrészt pedig balra van igazítva, és az úgy rögtön más, mint a középre igazított leszükített.

A fenti bejegyzés lehet, hogy pontatlan, de hirtelen felindulásból következett be :-) Lehet, hogy pontosítanom kellene a feltételeket, hogy mit is kritizálok :-)

A teljes képernyős szöveg valóban lehet, hogy kicsit kényelmetlen - de nálam azért csak kb 85% (amennyire a CSSre emlékszem ;-) ). Amúgy tervezek ilyen eszközsort vagy mit a jobb oldalra is (és akkor keskenyebb lesz a szöveg), csak lusta vagyok befejezni (kb negyede van megírva eddig :-P)
Re: Webdesign: elégtelen
hát ö izé :) egyszer már beszóltam aszem erre a blogra pont azért, hogy legyen kétoldalt olyan kis üres sáv, de aztán elmagyaráztad, hogy ez miért jó így nekem úgyhogy mostmár kussolok :) amúgy is kisrepülős skin rulez
Re: Webdesign: elégtelen
Ja, és sokkal jobb a szemnek, ha nem kell átpásztáznia a teljes képernyőt olvasás közben. Ez nálad nem éppen ideális.
Esetleg nézz körül nagyobb portálokon! Sokat lehet ott tanulni...
Re: Webdesign: elégtelen
Az enyém például DIREKT van jobbra igazítva és korlátozva szélességében. Mert nekem így tetszik. :-P