Frenzy Blogja
Frenzy webnaplója: mindennapok Finnországban meg sok más dolog

United 93   (Múvi)   
Tegnap volt szerencsém megnézni a címben említett United 93 című filmet. Már régebb óta készültem rá, talán a múlt heti londoni események adták meg a végső lökést. Aki esetleg még nem hallott volna róla, a United 93 a 2001 szeptember 11.-ei események egyik szereplője, a négy eltérített gép közül az, amelyik egy mezőre zuhant, és nem érte el az úticélját.

Engem már csak a téma okán is érdekelt a film (repülős ...), bár nem tudtam mit várjak tőle, főleg annak függvényében, ahogyan be lett harangozva. Mégpedig, hogy kiemeli, micsoda hősök voltak a járat utasai, akik szembeszálltak a terroristákkal.

A film megnézése után azonban azt kell mondjam, hogy ebben a filmben nem volt semmi igazán "Hollywood"-i. Nem voltak látványos CG akciójelenetek, nem voltak hős amerikaiak, vagy szimpatikus rosszfiúk és persze hiányzott a hepiend is. Voltak viszont teljesen hétköznapi emberek, akik kétségbeesetten szálltak szembe a gépet eltérítőkkel.

A film egyes jelenetei szerintem eléggé megrázóan néztek ki, beleértve az eredeti WTC felvételeket. Nem is csodálom, hogy az amerikai publikomat (állítólag) megrázta a film. Egy két helyen nekem is futkosott hideg a hátamon.

Maga a film nem csak magával a United 93 járattal foglalkozik, hanem megmutatja nekünk, micsoda káosz volt a légiforgalmi irányítók körében, és hogy mennyire tehetetlenül figyelték a katonai irányítók is a kibontakozó eseményeket.

A film vége felé, amikor a járat utasai megpróbálnak betörni a pilótafülkébe, azok talán az egyik legjobban megrázó jelenetei a filmnek. Közben folyamatosan az járt az eszembe, azon drukkoltam, hogy talán sikerül nekik, talán visszafoglalják a gépet - annak ellenére, hogy mindenki pontosan tudja, mi is történt akkor.

 

Hozzászólások

Még nem érkezett egyetlen hozzászólás sem.