Frenzy Blogja
Frenzy webnaplója: mindennapok Finnországban meg sok más dolog

Projekt anyuka   (Finnország)   
Tegnap szomorú hírt lehetett olvasni az újságban, lezuhant egy kisrepülő (hidroplán) itt Finnországban. Alacsonyan nekirepült egy villanyvezetéknek, és tóba zuhant, a pilóta pedig életét vesztette. Na ennek kapcsán mi volt a munkahelyen ...

... tegnap reggel miután beértem, mondtam az ejtőernyős projekttársamnak, hogy figyelje meg, amikor megjön a projekt menedzserünk, kétségbe lesz esve már megint (ha olvassa a reggeli újságban a kisrepülőt). Aztán kicsivel később épp valami PL/1 programot debugoltunk közösen (én néztem, ő csinálta, de az én gépemen, nehogy tudjak közben mást csinálni ;-), amikor megérkezett a projekt menedzserünk, és persze először az én szobámba nézett be, hogy ott vagyok-e még.

Ennek kapcsán jegyezte meg csöndben a munkatársam (miután távozott a PM), hogy már nem is projekt menedzserünk van, hanem projekt anyukánk. :-)

Persze jó dolog, hogy aggódik. És nem is ő az egyedüli (mint kiderült). A repüléseim mindig érdekes témák lettek a munkahelyemen. Többen már jelezték, ha meglesz a jogsi, eljönnének szívesen repülni is.

Ami a veszélyességét illeti (és amiről talán a legtöbbet kérdeznek, amikor megtudják, hogy repülni tanulok): a sok tanulás után az a véleményem, hogy ha valaki alaposan csinálja (úgy ahogy tanulja) a repülést, akkor sokkal veszélytelenebb, mint a legtöbb hobbi. Sokakat a statisztikák sem nyugtatnak meg. Pedig tényleg sokkal ritkábban van repülős baleset, mint például autós. A különbség inkább az, hogy egy-egy baleset esetén a repülőgépnél a túlélési esélyek mások, mint egy kocsiban. Néha az az érzésem, amikor valakivel erről beszélgetek, hogy egyesek úgy gondolják, ha megáll a hajtómű/motor, akkor a repülő mint egy kő fog lezuhanni, pedig hát egyáltalán nem történik semmi ilyesmi (az említett manőverhez le kellene valahogyan válnia a szárnyaknak :-P).

Aki esetleg fél a repüléstől, annak érdemes belemélyedni egy kicsi aerodinamikába - nekem az a véleményem, hogy sokat segíthet legyőzni a repüléstől való félelmeket.

De hogy a másik gyakori kérdés is szóba kerüljön, amit szoktak kérdezgetni, repülés közben nem félek. Hogy miért? A "legkézenfekvőbb" magyarázat az, hogy nincs rá idő.

Ez mondjuk furcsán hangozhat, de a repülés esetében olyan rengeteg dolog van, amire folyamatosan figyelni kell, hogy nem is gondolná valaki, aki csak felül egy repülőre utazni (azt sem, hogy mennyi minden történik a háttérben, hogy milyen sokszorosan vannak biztosítva dolgok, hogy mennyire figyelnek a repülőkre a földről, stb stb). Én még Flight Simulatorral is repültem előtte, és úgy gondoltam, hogy milyen "egyszerű" ez, holott egyáltalán nem. :-)

Mindenesetre tegnap voltam megint repülni (ma reggel megint benézett a PM, hogy megvagyok-e még :-P), és a tegnapival lezárult a pálya körüli gyakorlások ideje. Holnap lesz az első hosszabb útirepülés. Este elmegyünk Lappeenrantaaba (ismét oktatóval repülök), szombaton pedig jövünk vissza.

Talán a tegnapi jól sikerült repülés az oka, de ma a munkahelyemen is volt rendesen munkakedv, ment a munka is jól :-)

 

Hozzászólások

Frenzy Re: Projekt anyuka
Autóban félésről nekem mindig az az út jut eszembe, amikor Cola vezetett hazafelé 24h programozó verseny után, mi meg aludtunk. Igaz, akkor sem féltem, mert aludtam. De azért Cola jókat mesélt utána. :-D
Re: Projekt anyuka
Én nem félek, bár autóvezetés közben sem. Pedig párszor már be-bealudtam autópályán. Akkor talán mégis féltem egy kicsit. ;-)