Frenzy Blogja
Frenzy webnaplója: mindennapok Finnországban meg sok más dolog

Helsinki-Vantaa meg kényszerleszállások gyakorlása   (Repülő)   
Az oktató gépem, OH-COX éppen 100 órás szervízen volt hétfő-kedden. Ráadásul amíg nem érkezik meg bele az új motor, addig 100 óránként hajtóműhosszabbítási időt kell bele kérni, és ezt nem tudják elvégezni Malmiban (ami ugye a kisebb reptér Helsinkiben, ahol az összes kisgépes repülés folyik). Ilyenkor Helsinki-Vantaara kell vinni, ahol elvégzik a megvizsgálást.

Helsinki-Vantaa a nagyobbik repülőtér - ide érkeznek az utasszállítók. És nem nagyon szeretik, ha kisgéppel megy oda valaki. Az év eleje óta már AVGASt sem árulnak, ezáltal is "kiszorítva" a kisgépeket. Persze ha muszáj menni, az más dolog.

Szóval az oktató gép tegnap délután itt volt, és valakinek vissza kellett repülnie vele Malmiba. Kérdeztek engem (és rajtam keresztül az oktatómat, mivel egyedül nem repülhetek még :-), hogy akarjuk-e csinálni, de az oktatóm nem nagyon ért rá. Igy aztán valaki másnak kellett repülnie vele. Viszont sikerült felkéreszkedni utasként a "járatra" ... elvégre nem gyakran esik meg, hogy egyrészt kisgéppel, másrészt előrefelé kilátással lehet repülőzni Vantaan. :-)

Nem volt nagy forgalom, de azért az egyik utasszállító személyzete így is nagyot nézhetett, amikor azt az utasítást kapták, hogy "várakozzanak, és majd a Cessna 150 mögött folytassák a taxizást". :-)

Csináltam néhány képet is, de repülőből főleg nagyobb szélben meg napsütésben és főleg mozgás közben fotózni nem is olyan egyszerű dolog. A képek egy része nem is sikerült túl jól, viszont ami sikerült, az megtekinthető itt.

Helsinki-Vantaa-ról Malmiba

Miután leszálltunk Malmiben, rövid ellenőrzés, üzemanyagmennyiség számolás következett. És utána kezdődött is a tanóra, oktatómmal. Kényszerleszállást gyakoroltuk - na persze nem teljesen végig, csak föld fölött 500 lábig. Mezőt kellett keresni, süllyedni hozzá és mindent, ami ehhez kapcsolódik.

Az óra végén a leszállást megintcsak nekem kellett megcsinálni. Mostmár egy picit talán jobban ment a dolog, bár a pálya közepét nem sikerült eltalálni most sem, de a pálya iránya már megvolt (fránya oldalszél) :-)

 

Hozzászólások

Re: Helsinki-Vantaa meg kényszerleszállások gyakorlása
Attól még fikázhatom :-P
Frenzy Re: Helsinki-Vantaa meg kényszerleszállások gyakorlása
Hmm, én is csodálkozom rajta, hogy ide írt. Szerintem azt sem tudta melyik mezőbe mit kell írni, elnézve.

De amúgy mellesleg meg ne fikázzad, mert a repülőoktatóm :-)
Re: Helsinki-Vantaa meg kényszerleszállások gyakorlása
Miieezaa Saandookaan hülyeeség? Tuudoom, hoogy észaakii oországood ékees nyeelvén írtaa bee vaalaamii ookoos iismeerősöd, dee neem érzii úgy, hogy eenyhén eesélyteeleen, hoogy raajtaad kívül bárkii iis meegértsee? :)
Re: Helsinki-Vantaa meg kényszerleszállások gyakorlása
En tajua sanaakaan näistä sivuista,mutta vaikuttaa hyvältä.
Oot ahkeroinnut,hyvä.
Perjantaina lennetään taas.

T Janne
Re: Helsinki-Vantaa meg kényszerleszállások gyakorlása
En tajua sanaakaan näistä sivuista

T Janne