Frenzy Blogja
Frenzy webnaplója: mindennapok Finnországban meg sok más dolog

Elméleti oktatás   (Finnország)   
Az egész hétvége elméleti oktatással telt - repülős témakörben persze. Tanultunk navigálni meg számolni súlypontot és ehhez hasonló dolgokat. Meg közben mindenféle teszteteket is töltöttünk ki. Ezek között volt olyan, ami korábbi tesztek iterációja volt, és voltak teljsen újak. Többen is azon a véleményen voltunk (összesen 7en voltunk a kurzuson), hogy a korábbi tesztek iterációi nem igazán dolgoztattak meg minket, nem tűnt már kihívásnak ugyanazokra a kérdésekre válaszolni.

Hetünk közül csak ketten repültünk már a kurzust megelőzően. Igaz, én is csak egyetlen egyszer, de a másik emberke már vagy 10 alkalmat lerepült. Amit a múlt heti repülés alatt (és után) éreztem beigazolódni látszódott a kurzus alatt is. Vagyis hogy amikor ténylegesen repültünk, akkor az elméleti anyag sok pontja úgymond a "helyére ugrik". Az addig kevésbé érthető dolgok megvilágosodtak, vagy olyan dolgok nyertek értelmet, aminek az értelmét nem láttuk.

A térkép is egy ilyen dolog (repülési térkép természetesen) amit ugyan nézegettem már előtte is sokat, de igazi értelmet csak utána nyert a dolog. A légterek elhelyezkedése, és az általuk megadott korlátok előtte nem tűntek annyira érthetőnek mint utólag.

Az is kiderült, hogy sikerült első légiforgalmi szabálytalanságomat is elkövetni. Berepültem ugyanis alulról körülbelül 100 láb mélyen Helsinki-Vantaa légterébe. De ez csak utólag, a térkép alapján lett számomra nyilvánvaló (valamint a hétvégén kaptunk bő magyarázatot tiltott, lezárt, veszélyes, stb légterekről). Szerencsére oktatási fázisban és ennyire az elején nem veszik annyira komolyan a dolgot ... legalábbis remélem :-)

Az oktatás egész napos volt, este 7-ig/8-ig tartott (vagyis gyakorlatilag nem volt hétvégénk). A szombat reggeli kurzushoz hozzátartozik még, hogy túlestem első szondáztatásomon is. A finnek ugye ilyen hétvégi bulis népség, így a rendőrök szombat és vasárnap reggel hajlamosak szondáztatni (mivel a finnek meg hajlamosak részegen vezetni gondolom:) ... én is kaptam egy ilyen "rendőrsort", a kétsávos út egysávra volt szűkítve általuk, és sorban végigfújattak minden autóst.

Vasárnap este vendéget is kaptam, második-unokatestvérem érkezett néhány napra Helsinkibe. Ide fog felvételizni zeneakadémiára, ás holnap lesz a felvételije. Úgyhogy ennek kapcsán vasárnap este még a Vantaai repülőteret is meglátogattam.

Már nagyon várnám, hogy repülhessek, de a csütörtöki repülésem a gép 100 órás szervíze miatt elmarad, a szombatit meg lehet, hogy az időjárás fogja elmosni. Na majd meglátjuk.

 

Hozzászólások

Még nem érkezett egyetlen hozzászólás sem.