Frenzy Blogja
Frenzy webnaplója: mindennapok Finnországban meg sok más dolog

Gumicsere   (Kocsi)   
Miután tegnap volt az utolsó nap, amikor szöges gumikkal lehetett menni az utakon, ma nekivágtam én is lecseréltetni. Már a hétvégén kifigyeltem néhány hirdetőtáblát, amin egy közeli szervíz hirdette, hogy csinálnak kerékcserét, úgyhogy oda vettem az irányt (miután kicipeltem a nyárigumikat a kis raktáramból).

Amíg várakoztam, az egyik szerelő megpillantotta a rendszámomat (a kék alapon fehér H betűt), és odajött, hogy Ungarn? Aztán némi angolsággal és finnséggel keverve elmagyaráztam, hogy igen, én magyar. Erre aztán olyan szavakkal próbálkozott, mint a "tudom?" ... "nem tudom?" és még néhánnyal. Valami szláv származású banda csinálta a kerékcseréket (legalábbis az egymás közti beszédjükből szlávnak tűnt, de én nem nagyon tudom megkülönböztetni őket). Akivel én beszéltem járt a magyar határnál kereskedni - vagy valami ilyesmit mondott :-)

Aztán gyorsan lecserélték a kerekeket, és elindultam hazafelé.

Bár ősszel vezettem kb 2000 km-t nyárigumival, utána sokkal kevésbé volt szokatlan a téli szöges, mint most a nyári. A legnagyobb különbség persze a hangja, hihetetlen hangos szöges téligumival autózni (száraz úton). Nem beszélve olyan dolgokról, mint az úttartás meg irányíthatóság. Mintha egész más kocsit vezetnék.

Ennek örömére a szögesgumik elpakolása után úgy döntöttem, még vezetgetek kicsit, és elmentem még boltba is. De úgy érzem lehet nemsokára hosszabb vezethetnékem lesz, most, hogy megjött a tavasz is végre :-)

 

Hozzászólások

Még nem érkezett egyetlen hozzászólás sem.