Frenzy Blogja
Frenzy webnaplója: mindennapok Finnországban meg sok más dolog

VB ögen   (CubeHead)   
Ma a munkahelyemen kitolós napot játszottak velem, és egy régi programban kellett módosítagni/javítani. Ez egy ASP alkalmazás, az oldalakban VBScript nyelven van kód írva, de a programhoz tartozó COM komponenseket sima VB6 (Visual Basic) nyelven írták. Ehhez persze megfelelően régi fejlesztőeszköz is tartozik (Visual Studio 6).

Már korábban is írkáltam ilyesmi témában (C# vs. VB.NET, első rész és második rész). Igaz, akkor .NETes környezetben nézegettem a nyelvet. De úgy tűnik, hogy korábban is megvoltak azok a különbségek a C++ és VB IDEk között, mint amikkel a .NET-es környezetben sikerült összefussak.

A VC++ 6.0 IDEhez képest (amit elég sokat nyúztam) a VB6 IDEje kicsit olyan érzésű volt, mint amit kezdőknek szántak. Mert tulajdonképpen a leghasznosabb eszközöket hagyták ki belőle (ami amúgy elég érdekes, lévén a fejlesztőeszköz azonos generációjáról van szó). Például nem volt benne bookmark, ami tekintve a nagy VB fileok kaotikus kinézetét sok bajt okozott. Meg a billentyűzet kódok is kicsit nyögvenyelősebbek, mint a C++ IDEjeben volt. Ehhez képest azért a VS.NET-ben a VBnek már komolyabb eszközei vannak, közelebb a nagyobb nyelvekhez :-)

A nyelvről nem írok semmit, az olyan amilyen. (Olvashatatlan időnként, legalábbis számomra. Nem tudom miért kell olyanokat csinálni, hogy eljárás hívás zárójelek nélkül - zárójelekkel a fordító ugat rá, szóval még muszáj is így csinálni). De akárcsak a múltkor, most is felüdítő dolog ezt a projektet csinálni kicsit. Persze csak röviden. Remélem holnap véget is ér. :-D

 

Hozzászólások

Még nem érkezett egyetlen hozzászólás sem.