Frenzy Blogja
Frenzy webnaplója: mindennapok Finnországban meg sok más dolog

Kis éjszakai autózás   (Kocsi)   
Éjszaka érkeztem meg Helsinki-Vantaa repterére. A kocsimat ott találtam ahol hagytam, és azt hiszem mindenképpen megérte az őrzővédő fedett parkoló. Talán csak az zavart, hogy picit leolvadt a hó róla, és elég maszatos lett (bár azt hiszem ez a maszat dolog csak az új autó tulajdonosokat zavarja, akik még nem látják be, hogy úgyis koszos lesz :).

Kifizettem a parkolókártyámat az autómatánál, aztán indultam is kifelé. Gyorsan a Lahti autópályára értem, és onnan már elég tempósan lehetett haladni ... már ameddig tartott az autópálya meg a jó idő.

Irgalmatlan havazás lehetett itt a hétvégén, mert Lahti után rogyadoztak a fák a sok hótól, némelyik mélyre hajolva állt az út szélén. Aztán az utolsó 100 kmen kaptam én is jókis hóesést, bár nem olyan durvát, mint december elején. Az utakon nem nagyon jártak autók egyébként, leszámítva egy-két kamiont/teherautót.

Jyväskyläbe érve aztán kicsit több lett a hó az utakon, és az egyik kanyart sikerült túl gyorsan venni, úgyhogy az autó oldalirányú sebességkomponenst is kapott hirtelen. Szerencsére nem járt senki az utakon, különben lehet, hogy nem lett volna annyira kellemes a dolog. Így viszont sikerült két tanulságot is leszűrni. Egyrészt óvatosabban kell venni a nagy havas kanyarokat - de most legalább kaptam kis ízelítőt. A másik, hogy azért viszonylag gyorsan sikerült visszanyerni az uralmat az autó felett, meg nem pörgött összevissza, úgyhogy nem érzem teljesen esélytelennek a téli vezetést :-)

Mostmár 5300 km-nél járok, ennyit sikerült ebbe a kocsiba belepakolni eddig, és január végéig szerintem elérem a 6500-at. Már csak azon kell aggódjak, ilyen tempó mellett hogy bírom ki hazáig a kötelező szervízig - ugyan elvihetném itt is, de mivel itt nem nagyon láttak még diesel civicet (nem árulják egyáltalán), kicsit feszélyez ez az opció - inkább otthon csinálnám végig.

 

Hozzászólások

Frenzy Re: Kis éjszakai autózás
Úgy tűnik mégsem úszom meg az ittenit sem, mert az olajszintem kezd alacsony lenni (ma volt ilyen nagyobb ellenőrzés, régóta nem csináltam), és félő, hogy ilyen ütemben akár egy hónapon belül zarándokút lesz szervízbe :-)
Re: Kis éjszakai autózás
Engem azért a helyedben jobban idegesítene az itthoni szervizelés... ;)