Frenzy Blogja
Frenzy webnaplója: mindennapok Finnországban meg sok más dolog

Szerepjáték   (Freetime)   
Kicsit megkéstem ezekkel az írásokkal és ráadásul most még beteg is vagyok ... de azért most írok pár bejegyzést.

Kezdjük talán másfél hete hétvégével (április 1). Ekkora sok sok idő kihagyással ismét mesélői székbe ültem, és World of Darkness szerepjátékot játszottunk. Mivel az elmúlt hetekben többször is részt vettem játékosként egy Dungeons and Dragons mesében (ami még mindig folytatódik) volt alkalmam megnézni, hogy a játékvezető notebook segítségével dolgozik.

Már korábban nekem is megfordult a fejemben - már amióta én is notebookban utazom -, hogy milyen jól lehetne használn szerepjátékra a számítógépet. Neten is olvastam hasonló elgondolásokról és tapasztalatokról, de most első kézből szemlélhettem meg a dolgot.

Így aztán ezúttal én is notebookkal felvértezve jelentem meg játszani. Csak két játékos van, és mivel ők amúgy is ott laknak, nekik is volt notebook kéznél - mindenkinek saját. Habár ez így elég ritka adottság (nem mindenki rendelkezik notebookkal vagy kap a cégétől) mégis új lehetőségeket nyit meg a mesélés terén, és utólag kikédezve a játékosok véleményét pozitív visszajelzést kaptam. Az, hogy nekem van számítógépen lehetővé teszi, hogy zenéket és hangeffekteket alkalmazzak, amik tovább színesítik a mesét. Az egész "kaland" leírása gépen van meg nekem is, és mivel egyre csak duzzad (már 20 oldal körül jár) könnyebben kezelhető mint sok papírlapon. A jegyzetelés is gyorsabban megy gépen - legalábbis nekem :-)

De ebben a helyzetben a játékos-mesélő "titkos" üzenetváltást egyszerűen Messengeren végeztük el. Nincs szükség papírfecnikre, és gyorsan megy az egész. Plussz képek mutatása is könnyedén megy, nem kell mindent kinyomtatni. Sőt a rutinos keresők akár ott helyben találhatnak megfelelő képet Google Image-zel. :-)

Bár kétségtelenül a kockulás netovábbja így szerepjátékozni, mégis az a véleményem, hogy ez csupán egy eszköz, amivel új lehetőségeket nyit meg és talán sok dolgot egyszerűbbé és gyorsabbá tesz. Persze nem szabad "elmerülni" a gépben: elvégre továbbra is a történet és a játék a lényeg (és mellesleg thank god for Appear Offline mode :-)

 

Hozzászólások

Még nem érkezett egyetlen hozzászólás sem.